Váš kvalitní blog o bydlení

Zahradník radí aneb malé skleníkové rady

Mnoho zahrádkářů si už neumí představit, že by rostliny pěstovali jinde, než ve skleníku. Skleník je nejen ideální pro pěstování nejrůznější zeleniny a květin, ale také skvělým zimovištěm pro uchovávání rostlin, které by venku v zimě nepřežili. Pokud tedy i vy patříte k vyznavačům skleníků, pak se vám určitě bude hodit několik našich malých skleníkových rad.

Skleník a plodová zelenina

Pěstování zeleniny ve skleníku je stále oblíbené.

Nejpozději v polovině května je možné začít ve skleníku pěstovat plodovou zeleninu. Máte-li rádi okurky, pak byste jim měli dopřát kyprou a na živiny bohatou půdu. Okurky se vysazují ve sponu 40×80 cm.

Pokud nedáte dopustit na rajčata z vaší zahrádky, pak je nezapomeňte sázet šikmo a spodní část stonku zahrňte zeminou do výšky asi 5 cm. Oproti okurkám je rajčata třeba sázet blíže – ve sponu 40 x 50 cm, stejně tak vysazujte i papriky. Nezapomínejte, že papriky mají rádi kyprou půdu s dostatečnou zálivkou.

Kdy je možné vyndat rostliny ze zimoviště

Pokud jste do skleníku zazimovali přenosné rostliny, pak je po polovině měsíce května (resp. po ledových mužích) můžete začít stěhovat ven. Květináče nastavte tak, aby na ně hned šlo přímé slunce a pokud je to možné, dopřejte jim chráněné místo, aby si rostliny zvykly na vyšší intenzitu světla.

Středomořské a více odolné druhy rostlin, jako je oleandr, vavřín nebo různé druhy palm, které jste ze zimoviště vynesli již dříve, je možné již v tuto dobu umístit na konečné stanoviště.

Chcete-li pro rostliny docílit dobrých startovacích podmínek, pak je přesaďte do čerstvé zeminy určené pro přenosné květiny a zastřihněte je. To podnítí růst jejich nových výhonů.