Váš kvalitní blog o bydlení

Jak na výsadbu rybízu

Letošní jaro už začíná pomaličku nabírat na svých obrátkách a příroda se začíná probouzet ze zimního spánku. Velká řada zahrádkářů tak už může myslet na to, jak svoji zahrádku zvelebí, které květiny kam přesadí či jaké nové skvosty zakoupí.

Pokud patříte k milovníkům rybízu, pak pro vás máme pár zajímavých rad, jak na jeho výsadbu.

jak na výsadbu rybízu

z rybízu připravíte nejen chutné koláče

Pokud chcete odrůdu, která je nenáročná na péči a poskytuje spolehlivou úrodu, pak byste se měli porozhlédnout po některé nové odrůdě, jakou je např. ROVADA. Tento stromkový rybíz patří k odrůdám, které mají dlouhé hrozny s velikými bobulemi, jež zrají od poloviny června.

Kdy a jak rybíz sázet

Pokud jste si zakoupili hrnkové sazenice rybízu, pak je můžete sázet kdykoliv během roku. Ideální je však výsadbu provádět buď časně zjara či časně na podzim, kdy je půda dostatečně vlhká. Před výsadbou doporučujeme zkrátit výhony nejméně o třetinu a sazenice namočit do vědra s vodou, kde je nechte ponořené tak dlouho, dokud nepřestanou unikat vzduchové bublinky.

Jamku určenou pro výsadbu rybízu vyryjte hlubokou tak, aby kořenový krček byl asi 5 cm pod úrovní země. Sazenici rybízu nakonec nezapomeňte pokrýt kruhem půdy kolem kořenového krčku vrstvou prosáté zahradní zeminy nebo vyzrálého kompostu.

V létě se pak už jen můžete těšit z krásné úrody, která vám bude odměnou za vaši péči a lásku. A vaše chuťové pohárky pak na rybízový koláč, pečený čaj či rybízovou marmeládu.